Pressemeddelelser

Smør og ost

Aktiviteter på Karensminde tirsdag den 28. juli kl. 10-16

Museumsgården Karensminde får tirsdag den 28. juli besøg af mejerister, der viser, hvordan man fremstiller smør på helt gammeldags facon. Mejeristerne hælder den syrnede fløde i en gammeldags smørkærne, og så gælder det om at bruge kræfterne og stampe med kærnestangen, indtil der er dannet fine lysegule klumper af smør i kærnen. Godt smør skal æltes længe, så det er frit for vand, og derefter skal det smages til med salt, inden det er klar til brug. Museumsgæsterne kan følge hele processen fra fløden hældes i kærnen, til smørret er æltet og klar til at blive pakket, og de kan også selv prøve at arbejde med kærnen.

Dengang man selv fremstillede smør i stampekærnen hjemme på gårdene, kunne det være vanskeligt at få smørkærningen til at lykkes på varme sommerdage. Men mange museumsgæster på Karensminde synes, at det er sjovt at prøve at kærne smør. Der skal arbejdes og lægges kræfter i over lang tid. Der skal kigges i kærnen for at se, om der snart er smør. Det sprøjter, det fedter og der lugter af både mælk, fløde og smør. Det er spændende at kærne smør, og alle, der har lyst, kan være med.

 

mejeridag-smr og ost fra den 29.07 779      mejeridag-smr og ost fra den 29.07 780

 

Der er også mulighed for at smage på rygeost, som er en original, dansk ostetype, kendt især fra Fyn. Rygeost er en surmælksost, som saltes og krydres med kommen, og ryges med halm eller brændenælder.

I det kreative værksted kan børnene male en spareko eller lave en pung af læder.

Kl. 11 går Karensmindes Venner en tur rundt til dyrene og fortæller om dem. Kl. 14.30 fodres alle gårdens dyr, og alle er velkomne til at være med. Karensmindes Venner står for aktiviteter i det gamle køkken, hvor der er ild i brændekomfuret, og i dagligstuen, hvor der arbejdes med håndarbejde. Der er også gang i træværkstedet og i smedjen. Hestevognen kører, og kaffestuen er åben.

Mejeridag

Aktiviteter på Karensminde søndag den 26. juli kl. 10-16

 

Søndag den 26. juli får Museumsgården Karensminde besøg af mejerister, som viser, hvordan man laver smør og ost. I over 100 år har mejeriprodukter været en meget vigtig eksportvare for dansk landbrug, og det begyndte med smørret. I 1880’erne og 90’erne oprettede landmænd overalt i Danmark andelsmejerier, der først havde som mål at producere smør af høj kvalitet, og som siden også begyndte at fremstille ost til eksport. Med andelsmejerierne blev fremstillingen af smør og ost industrialiseret. Mejerierne var udstyret med centrifuger, store smørkærner og ælteborde, og mejeriet brugte dampmaskiner som trækkraft.

 

På Karensminde foregår søndagens mejeriaktiviteter dog på helt gammeldags facon uden brug af maskiner. Mejeristerne hælder den syrnede fløde i en gammeldags smørkærne, og så gælder det om at bruge kræfterne og stampe med kærnestangen, indtil der er dannet fine lysegule klumper af smør i kærnen. Godt smør skal æltes længe, så det er frit for vand, og derefter skal det smages til med salt, inden det er klar til brug. Museumsgæsterne kan følge hele processen fra fløden hældes i kærnen, til smørret er æltet og klar til at blive pakket, og de kan også selv prøve at arbejde med kærnen

 

mejeridag-smr og ost fra den 29.07 776

.

Det tager noget længere tid at fremstille en god ost, fordi osten skal lagre et par måneder eller mere, inden den er klar. Men på Karensminde kan man følge, hvordan mejeristerne varmer mælk og hælder osteløbe i mælken, så ostemassen samler sig. Osten lægges herefter i en form og i pres, så vand kan løbe af osten, inden den er klar til at blive lagt til lagring.

Alle, der har lyst, kan være med.

I det kreative værksted kan børnene male en spareko.

 

der males dyr .spareko

 

Kl. 11 går Karensmindes Venner en tur rundt til alle dyrene og fortæller om dem, og kl. 14.30 kan man være med til at fodre gårdens mange dyr – lige fra kaniner og høns til grisene i stalden. Karensmindes Venner står for aktiviteter i det gamle køkken, hvor der er ild i brændekomfuret, og i dagligstuen, hvor der arbejdes med håndarbejde. Der er også gang i træværkstedet og i smedjen. Der køres med hestevogn, og kaffestuen er åben.

Bær, bier og bob

Aktiviteter på Karensminde tirsdag den 21. juli kl. 10-16

Tirsdag inviterer Karensmindes Venner alle børn til at gå med en tur i køkkenhaven. Der er bær på ribs-, solbær- og stikkelsbærbuskene. Først skal bærrene plukkes, så skal de skylles og til sidst skal de i gryden for at blive kogt til marmelade eller syltetøj. Det plejer at være en god oplevelse for mange børn at være med til at lave syltetøj og ikke mindst at smage på de søde varer.

Der bliver travlt i køkken og bryggers på Karensminde om tirsdagen, men der er som sædvanlig også gang i andre aktiviteter. Man kan under kyndig instruktion af bobtimisterne lære at spille bob. Biavlerne medbringer honning, og det er muligt at prøve kræfter med den store honningslynge, hvori honning slynges ud af voksplader, der er taget ud af bistaderne.

I det kreative værksted kan børnene lave et vokslys. Der vises håndarbejde i stuehuset, og der arbejdes i smedjen og træværkstedet. Endelig kører hestevognen, ligesom kaffestuen er åben.

Kl. 11 går Karensmindes Venner en tur rundt til alle dyrene og fortæller om dem, og kl. 14.30 kan alle, der har lyst, være med til at fodre dyrene.

Bier og bob

Aktiviteter på Karensminde søndag den 19. juli kl. 10-16

Bobtimisterne fra Grindsted og biavlere fra Grindsted og Omegns Biavlerforening besøger traditionen tro Museumsgården Karensminde i juli måned.

Søndag den 19. juli stiller bobspillerne deres bobborde op i laden, og så spilles der på livet løs. Bob er et underholdende spil, og selv børn kan være med til at skyde de runde spillebrikker ned i hullerne i hjørnerne på spillepladen. Bobtimisterne giver kyndig instruktion og sætter også gerne gang i en lille bobturnering.

Biavlerne medbringer honning og den store honningslynge, hvori de slynger honning ud af voksplader, de har taget ud af bistaderne. Det lugter sødt af voks og honning, når slyngen er i gang, og honningen glider tungt og sejt ned i spanden. Alle kan smage den nyslyngede honning, og biavlerne deler gerne ud af deres viden om honning og dens egenskaber.

 

Museumsgården Karensminde får også besøg af møbelpolstrer Peter Eskelund. Han holder til på gårdspladsen og fortæller om sit håndværk.

I det kreative værksted kan børn rulle et lys af bivoks. Der vises håndarbejde i stuehuset, og der arbejdes i smedjen og træværkstedet. Endelig kører hestevognen, ligesom kaffestuen er åben.

Kl. 11 går Karensmindes Venner en tur rundt til alle dyrene og fortæller om dem,og kl. 14.30 kan alle, der har lyst, være med til at fodre dyrene.

 

bobspillerne

Reb og ler

Aktiviteter på Karensminde tirsdag den 14. juli kl. 10-16

Tirsdag den 14. juli har børn mulighed for at arbejde med ler. Karensmindes Venner hugger brænde, og her kan børn være med til at prøve at svinge øksen over huggeblokken og flække træstykkerne, eller de kan gå med Karensmindes Venner i træværkstedet og samle en fuglekasse eller et stykke legetøj. Endelig er der mulighed for at lave reb. Det sker på en sindrigt konstrueret lille maskine, der trækkes af cykelkæder.

I det kreative værksted kan børn lave et sjippetov, måske af reb, de selv har slået sammen. Der er også tinstøbning i det kreative værksted.

 

Kl. 14.30 kan alle, der har lyst, være med til at fodre gårdens dyr.

Der er aktiviteter i gårdens stue og køkken, i træværkstedet og smedjen. Hestevognen kører, og kaffestuen er åben.

 

reb og ler deen 14.07.15 028     reb og ler deen 14.07.15 058          

 

reb og ler deen 14.07.15 005     reb og ler deen 14.07.15 014

 

Flere artikler...

         KM_bokscf_boksGRM_boks