Får og Uld

Aktiviteter på Karensminde søndag den 5. juli og tirsdag den 7. juli kl. 10-16

 

Søndag den 5. juli og tirsdag den 7. juli får Museumsgården Karensminde besøg af fårehyrden og hans hund. Kl. 11 søndag og tirsdag viser han, hvordan hans dygtige hund kan drive en flok får sammen på ingen tid. Det er altid en oplevelse at se hyrden og hunden arbejde sammen.

Det er på høje tid at få fårene klippet. Dengang man havde mange får på gårdene, blev de klippet to gange om året, og sommerklipningen fandt gerne sted i begyndelsen af juni måned. Når hyrden har gennet fårene sammen, fanger vi et par får. De får benene bundet sammen og er klar til at få klippet den tykke uldvams af. I år klipper Karensmindes Venner fårene med maskine, og det går lynhurtigt. Fårene klippes omkring kl. 13.30 søndag og tirsdag.


fr og uld den 070715 022

 

På gårdspladsen på Karensminde sidder spindepigerne parat til at spinde ulden til garn, og rokkens hjul snurrer flittigt. De spinder ikke kun garn af fåreuld, men også af hundeuld og moderne plantefibre som bambus. Engang kunne folk i de vestjyske hedeegne tjene mange penge ved at strikke strømper til salg. En stor del af varer, de strikkede, blev gerne filtet, inden de blev solgt til hosekræmmeren. I de gamle husholdninger kom lødgryden, dvs. den gryde, man farvede garnet i, frem på ildstedet, når garnet skulle have en anden farve end de naturlige lyse og grålige farver, ulden har. Det vil blive demonstreret, hvordan man kan farve garn med farve fra planter.

Søndag og tirsdag får Karensminde besøg af en børstenbinder, der kommer for at vise sit håndværk.

I det kreative værksted kan børn både søndag og tirsdag arbejde med at filte og sy.

 

Kl. 14.30 kan alle, der har lyst, være med til at fodre gårdens dyr.

Der er aktiviteter i gårdens stue og køkken, i træværkstedet og smedjen. Kaffestuen er åben.

 

 

         KM_bokscf_boksGRM_boks