Pressemeddelelser

 

HAVEDAG

på Museumsgården Karensminde

søndag den 16. juni kl. 10-16

 

Havedagen på Karensminde har udviklet sig til et stort plantemarked, som har meget at byde på for den haveinteresserede. "Vi lægger vægt på at have et stort sortiment af planter og på høj kvalitet", siger Margit Pedersen, som er formand for Hejnsvig-Vorbasse-Grindsted Havekreds, der arrangerer Havedagen i samarbejde med Karensmindes Venner og Billund Museum.

 

Et stort plantemarked med et omfattende udvalg

I år bliver der knap 40 udstillingsstande på Havedagen. Alle udstillere deltager med et særligt udvalg af planter, som de har speciel viden om. Således deltager f.eks. Dansk Fuchsia Selskab, Hosta Danmark, Pelargonieklubben, Dansk Primula Klub, Rosenhaven og Pæoneksperten. Andre udstillere deltager med krydderurter, prydgræsser, stauder, klematis, stenbedsplanter, liljer, valmuer, små orkidéer og bonsai. Der er en stand med små stedsegrønne træer og en med sjældne prydtræer. Hos Den Japanske Villahave kan man tilmed finde planter, der passer til haver, som er anlagt i den særlige, japanske stil. Også gamle, danske planter får særlig opmærksomhed på Havedagen. Blomstergården ved Viborg arbejder f.eks. med gamle, danske frugttræer, mens Frøsamlerne har gjort en stor indsats for at bevare gamle blomster og urter ved indsamling og opformering af frø.

 

Havedesign og lokale produkter

En moderne have består ikke kun af græsplæner, blomsterbede og køkkenhavens urter og grønsager. Den er også et opholdssted. På Havedagen på Karensminde er der derfor også stande, som har forskellige former for design til haven og andet haveudstyr, herunder redskaber og maskiner. Endelig er der mulighed for at smage og købe lokale produkter som nye, danske kartofler, friske jordbær og honning.

To foredrag om storkenæb og skov- og surbundsbedet i haven

 

"Havedagen skal være en oplevelse og en god dag for alle; men vi vil også gerne have et tilbud af mere faglig karakter for haveinteresserede. Derfor har vi altid foredrag på programmet på Havedagen, og i år er der mulighed for at høre to af vore

kendte havebogsforfattere", siger Margit Pedersen.

 

Program

Kl. 11 fortæller Birgitte Husted Bendtsen om "De nye spændende storkenæb." Storkenæb og floks er hendes yndlingsplanter, som hun har dyrket og interesseret sig for, siden hun var ung - og det i en grad, så hun i dag betegner sig selv som "storkenæb-nørd" og "floksoman". I foredraget deler hun ud af sin store viden om storkenæb, som trives godt i hendes vestjyske have.

 

Kl. 13 fortæller Jørn Dannesboe om "Skov- og surbundsbedet i haven." Jørn Dannesboe, som har en stor og smuk have på Sjælland, har skrevet flere havebøger, som er meget efterspurgte. Hans interessefelt spænder vidt. Han har skrevet om havens plan og udformning i bøgerne "Have-design-detaljer" og "Idérige haver", men også skrevet om havens planter. Her har planter til stenbedet og til skov- og surbundsbedet især haft hans interesse. Også han deler gerne sin omfattende viden med deltagerne i Havedagen.

En florist besøger Karensminde

 

I stuehuset på Karensminde handler det også om blomster, men det af en ganske anden art. På Havedagen får Karensminde besøg af noget så sjældent som en florist. Det er Effi Pingel, der er uddannet skrædder fra Det Kongelige Teater i 2005, og som videreuddanner sig til florist i Paris. Det er et fag, som næsten er gået i glemmebogen, men i Paris findes der endnu et lille atelier, der leverer blomster til modeskabere som Lacroix, Galliano, Dior og Cardin. Blomsterne laves primært af silke. Hver blomst er et unikt kunstværk, hvor hvert blad i en blomsterknop er nænsomt forarbejdet, formgivet og til sidst smukt sammensat. Floristen skal først indfarve og afstive stoffet. Dernæst klipper hun alle blomsterblade ud i den ønskede størrelse og former dem med et særligt blomsterværktøj. Til sidst sættes bladene sammen med lim og ståltråd. "Effi Pingel laver meget smukke blomster af silke, og det er en fornøjelse, at vi kan vise et af vore gamle, fine håndværk i forbindelse med Havedagen", siger museumsinspektør Gudrun Gormsen.

 

Aktiviteter for børn

Karensmindes Venner har i foråret haft travlt med at forberede en særlig børneaktivitet til havedagen. De har foldet små urtepotter af avispapir, og på Havedagen har børn mulighed for at så deres egen plante i den lille potte, vande den og få den med hjem, så de kan følge dens vækst fremover.

 

Et omfattende program

Ud over plantemarked, havedesign og foredrag udstiller og sælger Hale's Seasons kort med blomstertegninger. Hejnsvig-Vorbasse-Grindsted Havekreds har en tombola og inviterer de besøgende til at deltage i en lille konkurrence. Karensmindes husorkester underholder med musik i løbet af dagen, og Karensmindes Venner tilbyder kørsel med hestevogn, ligesom de har tændt op i grillen og har kaffe på kanden i Kaffestuen.

 

 

Havedag2

 

Word_ikon

 

 

"Karensminde giver LIV"

 

Velkommen til Friluftsgudstjenste fredag den 31.maj kl 16.30

 

Temaet er "LIV" når Billund Museum, Karensminde , KLF Kirke & Medier og

præsterne Charley Stephansen og Lillian Tyrsted, byder velkommen til en festlig friluftsgudstjeneste.

 

Museumsgården Karensminde har skabt "LIV" igennem flere årtier, og har altid været et markant samlingspunkt for egnen.

Åen – vandet og de grønne enge – var og er livgivende både for mennesker og dyr.

 

Musik og sang kan opleves med Grindsted FDF orkester.

 

Dette arrangement tog sin start for 2 år siden.

Der har vist sig at være stor interesse for dette arrangement, hvor Vestermarkskirken og Grindsted kirke kommer med hver sin præst.

Efter gudstjenesten er der mulighed for at købe aftensmad i form af Elna's special suppe og/eller pølser fra grillen.

Der er gratis adgang til udstillingerne på gården.

 

Alle er velkommen

også dig som kommer for første gang.

 

Arrangør:

Billund Museum, Karensmindes Venner, KLF kirke og medie

 

 

Word_ikon

 

 


Aftenvandring i mark og eng

 

Tirsdag den 11. juni kl. 19

 

Museumsgården Karensminde

En sommeraften i engen kan være fuld af stemninger med lys, lyde og dufte. Måske brygger mosekonen sit bryg, eller måske danser elverpigerne. Tirsdag den 11. juni inviterer bestyrer Hans Peter Festersen på Museumsgården Karensminde til en aftentur i engen. Her vil han fortælle om engens betydning for de gamle gårde langs Grindsted Å, og om hvordan bønderne forbedrede udbyttet af deres enge ved engvanding. I et af engstykkerne til Karensminde har Billund Museum i samarbejde med Karensmindes Venner genskabt en gammel vandingseng. Gennem kanaler ledes vandet fra Grindsted Å op til engen, og engen er anlagt i et sindrigt system af smalle bede og små render, så vandet kan risle ned over engen og vande græsset. Hans Peter Festersen og frivillige fra Karensmindes Venner, der har arbejdet med engvandingsanlægget, forklarer princippet i engvandingen og viser i praksis, hvordan systemet fungerede. Han kan også fortælle, at for godt 100 år siden blev der brugt megen tid og mange kræfter på at anlægge sådanne overrislingsenge både langs Grindsted Å og Omme Å., og at Det danske Hedeselskabet spillede en stor rolle i disse projekter. Med engvandingen blev landbruget på de sandede jorder i Vestjylland væsentligt forbedret, og bønderne trådte ind i den moderne tid.

 

Historisk landbrug

Det landbrug, som drives på Museumsgården Karensmnde i dag, er til gengæld ikke længere moderne. Omkring gården ser man marker, som er små sammenlignet med nutidens landbrug, og afgrøderne er også anderledes. "Vi driver et historisk landbrug på Karensminde. Det svarer til det landbrug, vi havde her på egnen i tiden fra 1930 til 1950. Derfor har vi både rug, byg, roer og kartofler på vores marker. Og sorterne er dem, som var i brug på den tid. Dertil kommer, at vi på Karensminde har en særlig forevisningsmark, hvor vi dyrker mange af de gamle kornsorter, kartofler og roer, som har været i brug i dansk landbrug siden midt i 1800-tallet", fortæller Hans Peter Festersen. Forevisningsmarken er anlagt af Karensmindes Venner og passes af Karensmindes Venner, og den er ligesom selve Museumsgården Karensminde et stykke levende landbrugshistorie. Mange af de kornsorter, man kan se her, har fået en renæssance. Karensmindes Venner har i mange år dyrket f.eks. spelt, emmer og enkorn. Det er kornsorter, der stammer fra oldtiden, men som først for alvor er blevet kendt i de seneste år og blevet meget populære.

 

Fra engen går aftenturen derfor til marken, hvor afgrøderne forhåbentlig er i god vækst. Hans Peter Festersen fortæller om rugen og byggen, kartoflerne og roerne og om museumsgårdens drift i det hele taget, og i forevisningsmarken fortæller Jens Oluf Sandfeld om nogle af de gamle afgrøder.

 

Herfra går turen til Kaffestuen, hvor aftenen slutter med kaffe og brød. Herfra er der en dejlig udsigt ud over engene ved Grindsted Å. I det hele taget er der en sådan lys sommeraften en dejlig fred og ro omkring Karensminde. Prisen for hele aftenen incl. entré og kaffe er 50 kr. pr. person. Alle er velkomne. Tilmelding er ikke nødvendig.

 

mark_og_eng

 

Word_ikon


Billund Museum fejrer Danmarks befrielse

 

den 5. maj. 1945

Den 5. maj 1945 blev Danmark befriet efter 5 års tysk besættelse. Den var en stor og glædelig begivenhed i dansk historie.

Den 4. maj kl. 18.30, lød det over BBC fra London. At de tyske besættelsestropper i Danmark har overgivet sig. Det betød at Danmark var frit!

Overgivelsen trådte dog først i kraft den følgende morgen klokken 8, men allerede få minutter efter radiomeddelelsen om aftenen den 4. maj vrimlede gaderne med jublende mennesker, der sang og dansede og omfavnede hinanden.

 

De forhadte mørklægningsgardiner blev revet ned, bål blev tændt i gaderne, og der kom levende lys i vinduerne. Den spontante befrielsesfest varede til langt ud på natten.

 

Den 5. maj klokken 8 om morgenen begyndte alle landets kirkeklokker at ringe. I en time ringede de freden ind. Fejringen af befrielsen fortsatte det meste af sommeren med fester, parader og folkemøder. Glæden ville ingen ende tage.

 

Billund Museum fejrer begivenhed og de modige modstandsfolk, der kæmpede mod tyskerne. Hele dagen søndag den. 5. maj, kan alle gæster få rundvisninger og smage den forhadt Rich's kaffe, og krigsmakroner.

 

Besættelsessamlingen på CF-gården, Hedemarken 16, Grindsted, har åbent 5. maj fra kl. 10 til kl.16 og der er gratis adgang for alle.

 

Radio

 

Word_ikon

 


Vi serverer: Mad fra Karolines Køkken

 

Museumsgården Karensminde

Tirsdag den 23. april kl. 18.

 

Spisning og en god historie 

Tirsdag den 23. april inviterer Billund Museum og Karensmindes Venner til en hyggelig aften på Museumsgården Karensminde. "Sidste år havde vi to aftener, hvor vi serverede historisk mad og fortalte om madens kulturhistorie. Det var en stor succes, og det vil vi naturligvis gerne gentage. Det er ikke kun en god idé at forene spisning og fortælling. Det er også en god oplevelse," siger museumsinspektør Gudrun Gormsen.

 

Elna Sørensen har sammen med de andre dygtige kogekoner fra Karensmindes Venner besluttet, at serveringen i år skal tage udgangspunkt i Karolines Køkken. I år er det nemlig 50 år siden, at koen Karoline blev præsenteret i Tivoli i København. Koen Karoline blev verdenskendt godt hjulpet af de danske Karolinepiger, som rejste ud og reklamerede for dansk mejeribrug i hele verden.

 

Dansk madkultur 

Karolines Køkken blev oprettet som et prøvekøkken i 1962 i Århus. Her skulle der udvikles nye, mejeririgtige opskrifter. Og det blev der og bliver der stadig. "Hvem har ikke prøvet at lave mad efter en opskrift i en af de efterhånden mange Karoline kogebøger, som er udsendt til alle husstande i Danmark. Det er fint illustrerede små kogebøger med opskrifter og anvisninger, som er nemme at gå til, og mad, som både er velsmagende og let at lave hjemme i ens eget køkken," siger Elna Sørensen. Samtidig konstaterer hun, at Karolines Køkken hele tiden har formået at holde trit med strømningerne i dansk madkultur. Maden blev mindre fed i 1990'erne, og i dag finder man også opskrifter inspireret af det nye nordiske køkken både i den nye kogebog Alle tiders Karoline fra Karolines Køkken og på Karolines hjemmeside.

 

Spændende 3-rettersmenu 

Karensmindes Venner har studeret Karoline kogebøgerne og udvalgt tre retter: en forret, en hovedret og en dessert. De har også dækket bordene i bedste Karoline stil. Det bliver spændende at se, hvad de har valgt at tilberede, men én ting er sikker: Det er tre velsmagende retter, som kommer på bordet.

 

Museumsinspektør Gudrun Gormsen fortæller i løbet af aftenen historien om Karolines Køkken, Koen Karoline og Karolinepigerne. Det er en historie, som ikke kun handler om vores mad og skiftende tiders kostvaner, men også om dansk landbrug og eksport.

Pris for deltagelse er 150 kr. pr. person. Prisen omfatter fortælling og servering, excl. drikkevarer.

 

Tilmelding er nødvendig og skal ske senest fredag den 19. april til Billund Museum, på tlf.

79 72 74 90.

 

Yderligere oplysninger kan fås hos museumsinspektør Gudrun Gormsen, tlf. 79 72 74 92 eller hos formanden for Karensmindes Venner, Elna Sørensen, tlf. 75 32 23 45.

 

salat2

 

Word_ikon

Flere artikler...

         KM_bokscf_boksGRM_boks