Cykeltur ad Troldhedebanen mod Hejnsvig

Onsdag den 26. august kl. 18.30

Onsdag den 26. august arrangerer Billund Museum en cykeltur ned langs banestien ad den gamle Troldhedebane mod Hejnsvig. Turen ledes af museets mangeårige medarbejder Carsten Sander Christensen. Mødestedet er Grindsted Museum, Borgergade 25 klokken 18.30.

En jernbane fra Troldhede til Kolding med sidebane til Vejen var med i den store jernbanelov fra 1908. Koncessionen blev udstedt 11. juni 1913, og banen blev anlagt i årene 1913-17. Blandt koncessionshaverne var de to initiativtagere, maskinfabrikant K. Konstantin Hansen fra Kolding og erhvervsmanden og politikeren, senere nationalbankdirektør Johannes Lauridsen fra Vejen

Der køres til stationen og videre langs Østergade/Østerbrogade og via engen og broen over åen til Plagborgvej. I området omkring køreteknisk anlæg ser vi på den gamle jernbanebro over Grindsted Å. Herfra køres der ad Plagborgvej mod Tvinds bygning. Videre går turen ned ad banestien i Utoft Plantage ned ad den gamle Troldhedebane mod syd. På turen sydpå gøres der holdt ved interessante steder i naturen, spændende historiske begivenheder vil blive fortalt og man får fortællingen om Troldhedebanens tilblivelse og senere udvikling. I naturen ses der endvidere på spor, som endnu er synlige den dag i dag, selv om det er mere end 40 år siden, at Troldhedebanen blev nedlagt.

Når der cykles nordpå mod Grindsted vil egnens historie ligeledes blive sat i perspektiv – lige fra tiden hvor området husede en af Danmarks største tørvefabrikker med flere hundrede ansatte - Fugdal Tørvefabrik med eget sidespor til Troldhedebanen og til en af områdets største teglværker – Katrinebjerg.

Medbring selv kaffe, som indtages undervejs på turen.

 
 

         KM_bokscf_boksGRM_boks