Søndag den 26. april kl. 10-16

 

Foråret et kommet tidligt i år. På Karensminde er markerne sået til, og nu er det på tide, at køerne kommer ud af den mørke stald og lukkes ud på det grønne græs. Det går lystigt til, når køerne slippes fri. De nyder at løbe og springe rundt uden bindsel og tøjr. Karensminde har en fin besætning af gamle, danske husdyrracer, og kl. 13 søndag formiddag er der mulighed for at se det jyske kvæg, de røde malkekøer og korthornet kvæg komme på græs.

Der er født mange lam på Karensminde i dette forår, og de løber omkring i fårefennen sammen med deres mødre. De bræger og leger med hinanden, og deres krøllede pels er så fin og blød. De voksne får har i løbet af vinteren fået sig en god, tyk pels, og ulden er så lang, at det er ved at være på tide at klippe fårene. Kl. 10.30 klipper Hans Peter Festersen nogle af fårene på gammeldags vis med saks.

freklip_med_brn

 

I gamle landbohaver voksede der tidligere æbletræer, hvor der var to eller måske tre forskellige slags æblesorter på ét træ. På den måde kunne man på lidt plads dyrke æbler med forskellig smag og holdbarhed. Karensminde har en frugthave med gamle, danske æblesorter. På forårsdagen viser Ole Marcussen fra Karensmindes Venner, hvordan man kan pode nye, unge skud fra æbletræer på ældre frugttræer i haven. Det er en gammel kunst, som der er voksende interesse for i dag. Demonstration af æblepodningen finder sted kl. 13.30.

Også inden døre er der stor aktivitet på Karensminde på denne forårssøndag. Der skal nemlig vaskes storvask. De gamle, tunge strygejern af jern er også stillet frem i køkkenet på Karensminde. Det kræver opmærksomhed og omhyggelighed at stryge tøj på gammeldags vis. Strygejernet skal varmes op på komfuret, og man skal passe på, det ikke bliver for varmt, for så kan man svide tøjet brunt. I stuerne og værelserne på Karensminde ligger mange fine, hvide og smukt broderede duge og andet linned. De fortæller, at en husmor viste omhu for tøjets behandling efter vask, og at hun var stolt, når hun kunne lægge de fine ting frem til pynt.

 

Hestevognen kører, og kaffestuen er åben. Karensminde og Karensmindes Venner slår dørene op og inviterer til en både travl og hyggelig forårsdag på den gamle gård i Morsbøl.

         KM_bokscf_boksGRM_boks