Julemarked på Karensminde

Lørdag den 6. december og søndag den 7. december kl. 10-16

 

 

På Museumsgården Karensminde er der jul overalt i den første weekend i december, når Karensmindes Venner afholder sit store og traditionsrige julemarked. Ikke mange steder har et julemarked så idylliske og hyggelige rammer som på den gamle gård i Morsbøl.

Gårdspladsen er fyldt med juletræer og pyntegrønt, og der dufter godt af gran. I den tidligere hestestald  er der også en herlig duft. Her står alle de mange fine dekorationer, som Karensmindes Venner har haft travlt med at fremstille til markedet.

I gårdens store lade er der boder og stande, hvor man kan købe en mangfoldighed af ting.  Uldvarer og håndarbejde, julekort og -pynt, glas og keramik, honning og syltetøj for at blot at nævne nogle eksempler fra det store udvalg, der vises frem.

Der er gang i klejnekogeriet, æbleskiverne vendes, og fra den varme gløgg breder der sig en duft af julens krydderier.

Karensmindes Venner har haft travlt med at fremstille ting til julemarkedet. Sommeren igennem har de kogt marmelade, gelé, syltetøj og syltet asier og rødbeder. Smedene har smedet julehjerter og andre smedejernsdekorationer, som kan pynte udendørs i årets mørke tid. I træværkstedet har de haft gang i hammer og sav og har snedkereret de fineste fuglehuse, og på bordet i dagligstuen ligger sirligt klippede snefnug og roser foldet af det tyndeste silkepapir. Det er Karen Søgaard, der er født og opvokset på Karensminde, som har haft gang i saksen og lavet julepynt, som hun kender det fra sin barndom på gården i 1930’erne. Hun har også bagt småkager til julemarkedet.

Stuehuset er pyntet op til jul med røde æbler, der er pudset, så de skinner, med grønne grangrene og med et juletræ, der er pyntet med stjerne, lys, flettede hjerter, fehår og anden fin gammel julepynt. Her er god, gammeldags hygge.

Selv om der er travlt, er der også hyggeligt i køkkenet, når komfuret blusser, og der koges kål og bages småkager. Og det dufter vidunderligt, når vanillekransene tages ud af ovnen.

Midt på dagen dukker julemanden op på Karensminde. Han har gemt sig oppe i skoven, men vover sig ind til Karensminde kl. 11.45. Han inviterer tilmed alle børn og voksne til at følge med sig ned i laden og danse om det store juletræ og synge med på nogle af vore smukke julesalmer. Det sker kl. 12, kl. 13 og kl. 14.

Der venter to hyggelige dage på Karensminde. Her er der rig mulighed for at opleve den gamle jul på landet og for at hente inspiration til den moderne jul.

         KM_bokscf_boksGRM_boks