Mejeridag på Museumsgården Karensminde - Søndag den 27. juli kl. 10-16

Smør og ost. Aktivitetsdag for børn - Tirsdag den 29. juli kl. 10-16

Søndag den 27. juli får Museumsgården Karensminde besøg af mejerister, som viser, hvordan man laver smør og ost. I over 100 år har mejeriprodukter været en meget vigtig eksportvare for dansk landbrug, og det begyndte med smørret. I 1880’erne og 90’erne oprettede landmænd overalt i Danmark andelsmejerier, der først havde som mål at producere smør af høj kvalitet, og som siden også begyndte at fremstille ost til eksport.

Med andelsmejerierne blev fremstillingen af smør og ost industrialiseret. Mejerierne var udstyret med centrifuger, store smørkærner og ælteborde, og mejeriet brugte dampmaskiner som trækkraft.

På Karensminde foregår søndagens mejeriaktiviteter på helt gammeldags facon uden brug af maskiner. Mejeristerne hælder den syrnede fløde i en gammeldags smørkærne, og så gælder det om at bruge kræfterne og stampe med kærnestangen, indtil der er dannet fine lysegule klumper af smør i kærnen. Godt smør skal æltes længe, så det er frit for vand, og derefter skal det smages til med salt, inden det klar til brug. Museumsgæsterne kan følge hele processen fra fløden hældes i kærnen, til smørret er æltet og klar til at blive pakket, og de kan også selv prøve at arbejde med kærnen.

Det tager noget længere tid at fremstille en god ost, fordi osten skal lagre et par måneder eller mere, inden den er klar. Men på Karensminde kan man følge, hvordan mejeristerne varmer mælk og hælder osteløbe i mælken, så ostemassen samler sig. Osten lægges herefter i en form og i pres, så vand kan løbe af osten, inden den er klar til at blive lagt til lagring.

Det er spændende at kærne smør, og både søndag og tirsdag kan alle, der har lyst, være med. Dengang man selv fremstillede smør i stampekærnen hjemme på gårdene, kunne det være vanskeligt at få smørkærningen til at lykkes på varme sommerdage. Men mange museumsgæster på Karensminde synes, det er sjovt at prøve at kærne smør. Der skal arbejdes og lægges kræfter i i lang tid.. Der skal kigges i kærnen for at se, om der snart er smør. Det sprøjter, det fedter, og der lugter af både mælk, fløde og smør.

Søndag kan børn deltage i det kreative værksted, hvor de kan pynte en kofigur med maling, og tirsdag kan børn lave en pung af læder i det kreative værksted.

Begge dage er der kl. 11 en rundtur med fortælling til dyrene på Museumsgården, og kl. 14.30 kan man være med til at fodre gårdens mange dyr – lige fra kaniner og høns til grisene i stalden.

Begge dage står Karensmindes Venner for aktiviteter i det gamle køkken, hvor der er ild i brændekomfuret, og i dagligstuen, hvor der arbejdes med håndarbejde. Der er også gang i træværkstedet og i smedjen. Hestevognen kører, og Kaffestuen er åben.

         KM_bokscf_boksGRM_boks