Uld og fibre – fisk og fluer

 

Aktiviteter på Karensminde søndag den 7. juli og onsdag den 10. juli

 

I det gamle landbrug var fåret et vigtigt husdyr. Så vigtigt, at en gammel bonde for godt 100 år siden udtalte, at "jorden giver mig føden og fårene klæderne, og så har jeg snart ikke andre udgifter end til salt, tobak og træsko."

 

Fåreklipning

Fårene blev klippet først på sommeren og igen om efteråret, og så var det fast vinterarbejde for kvinderne på gården at karte og spinde ulden til garn.

Vi klipper får på Karensminde søndag den 7. juli og onsdag den 10. juli. Men inden det sker, har museet haft besøg af fårehyrden og hans dygtige hund. Det er altid en oplevelse at se, hvordan hyrdehunden kan drive en flok får sammen på ingen tid. Når fåret er fanget og har fået benene bundet sammen, er det klar til at få klippet sin tykke uldvams af. Mon fåreklipperen kan få ulden af i ét sammenhængende stykke?

 

Spinding

På gårdspladsen på Karensminde sidder spindepigerne parat til at spinde ulden til garn. Gennem tiderne har man dog brugt mange forskellige fibre til garn. Uld kan kradse. Derfor brugte man hørlærred til skjorter og særke og lagner i sengene. Hørgarn spindes af plantefibre. På Karensminde viser vi søndag den 7. juli, hvordan man også kan spinde garn af brændenælder. I middelalderen var netteldug meget fint og sart lærred vævet af brændenælder.

 

På Karensminde viser vi, hvordan man kan bruge hundehår eller hundeuld til garn. Med den hundeuld, der spindes på Karensminde, får man et meget fint og blødt garn, hvoraf man kan strikke vanter, huer og lign., som varmer rigtigt godt i en kold vinter.

 

Fluebinding

I Fiskersamfund brugte at strikke menneskehår ind i fiskernes vanter for at gøre dem slidstærke. Søndag den 7. juli besøger lystfiskerne Karensminde. De bruger dog ikke vanter. Det kræver nemlig stor fingerfærdighed at binde fluer, som kan sættes på fiskestængerne for at få fiskene til at bide på. Lystfiskerne viser, hvordan man kan binde forskellige former for fluer. Derudover er der hele dagen mulighed for at gå en tur med lystfiskerne ned til Grindsted Å og prøve at fiske i åen under kyndig vejledning.

 

freklip_med_brn

 

Word_ikon

         KM_bokscf_boksGRM_boks