Historisk dyrskue, veteranstævne og pløjestævne på Museumsgården Karensminde

 

Søndag den 11. september fra kl. 9.30 til kl. 17.

 

Det traditionsrige, historiske dyrskue og veteranstævne afholdes på Museumsgården Karensminde i Morsbøl søndag den 11. september.

På dyrskuet fremvises heste, kvæg, får og geder af gamle, danske husdyrracer. Jyske heste og oldenborgere, der før traktorens tid var meget brugt i landbruget som trækheste, er store og stærke. Frederiksborghestene, der skabtes på de kongelige stutterier i 1700-tallet, og Knabstrupper-hestene er derimod mere spinkle. Det gamle, danske kvæg er forskelligt i farve. Det gamle, jyske kvæg er gråbroget, og den kendte, danske malkeko rød. I dag er der kun meget få stykker korthornskvæg tilbage i Danmark. Deres pels kan være både broget og rød. I det gamle, danske landbrug var fåret et uundværligt husdyr, men i takt med landbrugets modernisering svandt antallet af får kraftigt. På dyrskuet er der lejlighed til både at se danske landfår og marskfår. Endelig er der de hvide geder, nøjsomme dyr, der kunne græsse på en grøftekant, og derfor var et yndet husdyr blandt husmænd og folk, som ikke ejede meget jord.

 

På dyrskuet præsenteres dyrene i ringen fra sidst på formiddagen til først på eftermiddagen.

Kl. 10 starter pløjning med veterantraktorer, og der pløjes igen fra kl. 13 til kl. 13.30. Det er altid en oplevelse af se de gamle traktorer med store jernhjul manøvrere rundt på marken.

 

Kl. 14 præsenteres veterankørertøjerne i ringen. Her er biler af alle mærker og aldre til stede. Den ældste, en Buick, G. Cabriolet er fra 1907 og den yngste, en Fiat X 1/9 Taga er fra 1977. Også motorcykler er rigt repræsenteret på stævnet. Her er den ældste en Harley Davidson fra 1927. Af knallerter kan man bl.a. se NSU'er, Puch og Velo Solex. Endelig deltager 4 campingvogne og –busser i stævnet.

Til årets dyrskue er der til miniskuet tilmeldt mange flere hunde end sidste år. Her påkalder de store Broholmere sig interesse ved siden af gårdhunde, hønsehunde og dansk spids.

 

Der er nok at se på og fornøje sig over på det store skue og stævne.

 

Erhvervschef Gert Helenius åbner det historiske dyrskue og veteranstævnet kl. 9.30. I løbet af dagen er der underholdning ved Grindsted Brassband, og hele dagen er der rig mulighed for at stille sulten i teltet, ved pølsebaren eller i kaffestuen på Karensminde.

 

Karensmindes Venner er i feststemning og har gjort alt klar til et stort rykind og en dejlig og festlig dag på Museumsgården Karensminde.

Download pressemeddelelsen

         KM_bokscf_boksGRM_boks